„Titanov dioksid, kje vse si skrit?“

20. 1. 2015

Uspešen zaključek 7. natečaja za mlade ustvarjalce

V petek, 16.1.2015, smo uspešno zaključili že 7. natečaj Cinkarne Celje za šole Celjske regije. Letošnjega smo poimenovali »Titanov dioksid, kje vse si skrit«. Kot družbeno odgovorno podjetje se trudimo izobraževati mlade o pomenu industrije za celotno družbo, zato so udeleženci natečaja tokrat raziskovali najpomembnejšo poslovno enoto Cinkarne, to je PE Titanov dioksid. 

Kaj je titanov dioksid?

Titanov dioksid je bela nestrupena snov, ki prekriva, posvetljuje in ščiti snovi, katerim je dodan, pred sončnimi žarki. Kot tak pa je torej v skoraj vsaki stvari okoli nas – v zobni pasti, zdravilih, barvah in lakih, v umetnih masah, iz katerih so računalniki, torbe, mize, posoda, v avtomobilskih gumah, rokavicah, keramiki, papirju, foliji, plastenkah, žvečilnih gumijih, v maskarah in šminkah, zaščitnih kremah proti soncu,…

Paleta kreativnih in domiselnih izdelkov na razstavi

Titanov dioksid je torej skoraj povsod, so ugotovili tudi udeleženci letošnjega natečaja. Sodelovalo je več kot 200 učencev in približno 35 mentorjev, ki so izbirali med dvema izzivoma.

V okviru prvega izziva so iz materialov, ki že vsebujejo TiO2, izdelali zanimive, zabavne predmete in jim dali nov pomen, za zaključno slovesnost pa so z omenjenimi rekviziti pripravili kratko odrsko predstavitev. Drugi ustvarjalci so se pomerili v likovnem izzivu na temo »Dotik TiO2 v vsakdanjem življenju«. Izbrana likovna dela bodo v Citycentru na ogled do 26.1.2015.  

Vsi udeleženci natečaja so za sodelovanje prejeli simbolične nagrade, glavne tri nagrade, bone za Citycenter, pa so prejeli srečni izžrebanci. Na prireditvi pa sta se nam pridružili tudi naši novi maskoti Cinka in Cinko.
Učenci so se po prireditvi fotografirali s članico uprave in tehnično direktorico Nikolajo Podgoršek Selič ter cinkarniškima maskotama