Sajenje in presajanje lončnic

Kdaj bomo zasajali in presajali je odvisno od letnega časa, starosti, stanja in vrste rastline. To opravimo takrat, ko:
- začne mlada rastlina odganjati,
- rastlina preraste posodo,
- poganjki odpadajo in je rastlina videti bolna,
- je potrebno vzpodbuditi rast.


Posoda je lahko prevelika ali premajhna
Prevelike posode: Počasi rastoče rastline ne razvijejo dovolj hitro korenin, ki bi se vrastle z zemljo. Zemlja ostaja dlje časa mokra in hladna, lahko postane kisla, kar povzroči bolezni korenin. Hitro rastoče rastline pa poženejo preveč listja, kar zmanjša ali celo prepreči cvetenje.
Premajhne posode: Rastline razvijejo korenine po celotnem volumnu posode in se skupaj z zemljo sprimejo v kepo. Takšne rastline upočasnijo rast, listi in popki odpadejo ter se predčasno posušijo.
Kako ugotovimo, če je lonec dovolj velik: Rastlino dobro zalijemo, jo vzamemo iz lonca in pregledamo koreninsko grudo. Če je gruda z vseh strani obrasla s koreninami, je potrebno rastlino presaditi. Sicer položimo rastlino nazaj v lonec in nadomestimo manjkajočo zemljo.


Presajanje sobnih rastlin:

  • Presajamo v začetku rastne dobe, ne v času mirovanja rastlin.
  • Vedno uporabimo čist lonec (opran, razkužen ali nov), da preprečimo širjenje bolezni. Lonec naj bo za eno ali dve velikosti večji od prejšnjega.
  • Rastlino vzamemo iz posode in zrahljamo zemljo ob koreninski grudi.
  • Rastlino položimo v večjo posodo (vrh grude mora biti vsaj 2,5 cm pod robom lonca).
  • Korenine malo razprostremo in dodamo substrat, ki ga rahlo potlačimo okrog koreninske grude (ne preveč, da ne bo zastajala voda).
  • Lonec napolnimo 1–2 cm pod robom in potrkamo ob podlago, da se substrat usede.
  • Rastlin, ki slabo prenašajo motnje korenin oziroma imajo rade zbite korenine, ne presajamo, temveč staro zgornjo prst nadomestimo s svežo.
  • Rastlina, ki je zrastla v največji posodi do polne velikosti ali če raste zelo počasi, jo presadimo v lonec enake velikosti. Preden jo posadimo v novo prst odstranimo staro, odrežemo poškodovane ali bolne korenine.