Sajenje drevnin, grmovnic

Rastline brez koreninske grude je najbolje saditi jeseni, ko rastlina preide v fazo mirovanja ali spomladi, vendar le do začetka brstenja. Rastline s koreninsko grudo ali rastline posajene v lonce pa lahko sadimo čez celo leto, razen v
obdobju mrazu in suše.

Sajenje

  • Manjše rastline brez koreninske grude pred sajenjem postavimo v vodo (vsaj za eno uro), rastline s koreninsko grudo pa za toliko časa, da se le-ta prepoji z vodo. Večje rastline po sajenju izdatno zalijemo.
  • Sadilna jama naj v širini ustreza 2 krat premeru korenin ali koreninske grude. Globino sajenja prilagodimo vrsti okrasne rastline. Praviloma rastline sadimo tako globoko, kot so bile zasajene v drevesnici. Pri sajenju večjih rastlin, le-tem dodamo oporo že ob sajenju. Pri sajenju vedno pazimo, da zemlja zapolni prostore med koreninami. Rastlino ob sajenju rahlo potresemo.
  • Za sajenje so najprimernejša rahla, mrvičasta in propustna tla, zato uporabimo pripravljen substrat Humovit – sadilni, s katerim lahko pokrijemo korenine ali pa ga mešamo z navadno zemljo, v razmerju 1:1. Izjema so rastline, ki zahtevajo kislo zemljo (rododendroni, azaleje, borovnice …). Takrat uporabimo substrat Humovit – kisli. Pri vzgoji rododendronov in borovnic je obvezna uporaba kisle zemlje s pH vrednostjo od 3,5–5,0, sicer rastline propadejo.
    Rododendronov nikoli ne sadimo pregloboko (bolje malo nad zemljo), vsako leto pa dodamo približno 5 cm svežega substrata Humovit – kisli.
  • Nikoli ne pozabimo na zalivanje in oskrbo s hranili. Tudi pozimi je ob suhem in vetrovnem vremenu potrebno zalivanje. Pri vzgoji borovnic morajo biti tla ves čas vegetacije vlažna.
  • Pred zmrzaljo pa rastline zaščitimo z lubjem, šoto, smrečje.