Sajenje sadnega drevja

Humovit – sadilni
Da bi drevesa hitro izoblikovala rodni volumen, ob tem pa zgodaj stopila v obdobje rodnosti, potrebujemo ob kvalitetni sadiki dobro pripravljena tla. Tako je potrebno tla pred sajenjem preorati do globine 40 cm, vsaj 3-4 mesece pred sajenjem. Če so na posameznih delih ali delu tla mokra, je potrebno pred sajenjem položiti drenažne cevi. Založno pognojiti izključno na osnovi rezultatov analize tal. Tik pred sajenjem zemljišče poravnamo s predsetvenikom, tako dobimo bolj mrvičasto strukturo tal.


Potek sajenja

 • Če zemljišče ni bilo preorano do globine 40 cm, individualno kopljemo jame, sadimo nekoliko višje, saj se bo zemlja v sadilni jami posedla.
 •  Sadilna jama naj bo vsaj za dve širini premera koreninskega sistema sadike.
 • V pripravljeno jamo je priporočljivo dati mrežo, ki ščiti korenine pred voluharjem), postavimo oporo. Dodamo mešanico zemlje in vsaj dva litra substrata Humovit-sadilni.
 • Na kupček postavimo sadiko, korenine enakomerno razporedimo in zagrnemo s tremi litri substrata ter preostalo mrvičasto zemljo.
 • Sadiko potresemo, pohodimo, da se zapolnijo prazna mesta, med koreninami.
 • Po sajenju lahko dodamo dušično gnojilo KAN v odmerku 150- 250 kg/ha in ga potrosimo s trosilcem za mineralna gnojila po vsej površini. Če gnojimo sadike individualno, dodamo eno pest Kan-a na sadiko, kar je približno od 50-80 g/sadiko. Gnojilo vržemo pod drevo tako, da se razprši po površini 1m2.
 • Cepljeno mesto mora biti v celoti nad nivojem tal, da ne odženejo korenine iz nadzemnega dela, sicer drevesa podivjajo v rasti in ne tvorijo cvetnih brstov. Višina cepljenega mesta je odvisna od sadne vrste:
  -  pri jablani od 13- 20 cm,
  -  hruški od 8-13 cm,
  -  koščičastem sadju od 8-15cm.