Titanov dioksid

Cinkarna že od leta 1973 proizvaja mikroniziran rutilni pigment TiO2 po sulfatnem postopku z našo oznako ''RC'', ki ga glede na področje uporabe anorgansko in organsko površinsko obdelamo, kar dodatno izboljša osnovne lastnosti proizvoda.

Pošljite povpraševanje

O titanovem
dioksidu

Titanov dioksid (TiO2) je bela trdna anorganska snov. V svetu se proizvaja v dveh glavnih komercialnih oblikah. Starejša in količinsko bistvena je proizvodnja pigmenta, medtem ko ultrafina ali nano oblika TiO2 pridobiva na pomenu z razvojem sodobnih tehnologij. Več informacij najdete na sledeči povezavi: https://tdma.info/what-is-titanium-dioxide/.

Edinstveno bel pigment, ki mu kratkoročno in srednjeročno ni mogoče predvideti nadomestka, se zaradi sposobnosti zaščite materialov pred svetlobnimi in vremenskimi vplivi, izjemne moči posvetlitve in prekrivnih sposobnosti pojavlja na vseh področjih našega življenja. Absorbira UV-žarke. Tako zmanjša razpad sistema, kar preprečuje pojav krhkosti, bledenja in razpokanosti. Končnim izdelkom, v katere je vgrajen titanov dioksid, podaljšuje uporabnost.

TiO2 se v naši družbi uporablja povsod. Večina belih površin okrog nas vsebuje TiO2, in sicer v naših domovih, na delovnih mestih ter na javnih krajih. Najbolj pogosta področja uporabe so v gradbenih materialih, barvah, premazih in lakih vseh vrst, tiskarskih barvah, umetnih masah, lepilih, papirju/lepenkah, proizvodnji gume in plastike, keramike, varilnih elektrod, prehrambne embalaže, zdravil, kozmetike in farmacevtskih izdelkih, v premazanih vrstah blaga in v tekstilu, katalizatorskih sistemih, avtomobilskih izdelkih, talnih oblogah, sredstvih za čiščenje vode,..

Postopek pridobivanja TiO2 se začne z razklopom/topljenjem črnih titanonosnih rud (ilmenit in žlindra) v žveplovi kislini, ki jo pripravljamo s čisto tehnologijo sežiga žvepla. Nastali produkt večstopenjsko čistimo, hidroliziramo, peremo, dodamo snovi, ki usmerijo rast kristalov v želeno strukturo, osušimo in kalciniramo/segrevamo pri visoki temperaturi, da nastane titanov dioksid. Sledi površinska obdelava, da pridobimo končni izdelek, bel pigment TiO2. Iz intermediatov - medfaznih polizdelkov, izdelujemo ultrafini t. i. nano titanov dioksid v obliki vodne suspenzije.

Pigmentni TiO2 je bel pigment z velikostjo delcev med 200 - 350 nm. Uporablja se za optimizacijo razpršitve vidne svetlobe in doseganje neprosojnosti (opacitete). Ščiti materiale pred svetlobnimi in vremenskimi vplivi, obenem pa ponuja izjemno moč posvetlitve in prekrivnosti. Pri ultrafinem TiO2 je velikost delcev < 100 nm. Kot takšni izgubijo pigmentne lastnosti ter postanejo transparentni. Oblika ultrafinega TiO2 je primerna za popolnoma druge rešitve in aplikacije, eden izmed teh so UV - absorberji in fotokatalizatorji.

Od leta 2005 smo člani mednarodnega združenja proizvajalcev titanovega dioksida (TDMA/Titanium Dioxide Manufacturers Assocciation), ki stremi k odgovorni, varni in trajnostni proizvodnji TiO2, kar je tudi naše vodilo pri proizvodni dejavnosti. Več o TDMA najdete na: https://tdma.info/about-tdma/.

Kot trajnostno naravnano podjetje stremimo k zeleni tehnologiji, ki hkrati izpolnjuje zakonodajne obveznosti. Različico brez TMP sedaj ponujamo tudi za sledeče tipe našega TiO2: RC 813, RC 823, RC 833, ki so zasnovani za reševanje naraščajočih trajnostnih potreb proizvajalcev premazov. Cinkarna je v svojem razvojen oddelku pripravila produkte brez TMP (trimetilolpropan, CAS številka: 77-99-6), saj je TMP kot najpogostejši dodatek za organsko obdelavo titanovega dioksida pigmenta, pred časom bil samo razvrščen kot nevarna snov.

 

 

Trajnost

Za svetlejšo prihodnost

Zaradi svojih izjemnih lastnosti TiO2 ponuja trajnostne rešitve na širokem področju uporabe, in sicer tako v industriji, kot v vsakdanjem življenju. Zaradi visokega lomnega količnika (sposobnost odbijanja svetlobe) zmanjšuje segrevanje površin zaradi sonca ter posledično manjša porabo energije za hlajenje bivalnih prostorov. Zaradi svojih izjemnih posvetlitvenih lastnosti pa obenem zmanjšuje porabo materiala in s tem posledično vpliva na zmanjšanje odpadkov. Več o tem najdete na: Sustainability of titanium dioxide - TDMA.

Prihranek energije

Uporaba svetlejših barv za notranje aplikacije ustvarja učinek odprtosti in prostornosti. Močan sijaj, značilen za svetlejše barve, zmanjšuje porabo energije, ki jo potrebujemo za osvetlitev notranjih prostorov v primerjavi s temnejšimi barvami. Pri zunanjih aplikacijah pa hladnost s TiO2 obarvanih površin prav tako ustvarja prihranek energije v toplih in tropskih krajih, saj se zaradi odbojnosti svetlobe zmanjšuje potreba po klimatizaciji.

Zmanjšanje odpadkov

Vrednost, ki jo TiO2 dodaja k proizvodom, ima lahko zelo pogosto koristi za okolje. TiO2 je močno sredstvo za motnenje in zato omogoča v aplikacijah tanjše prevleke in s tem učinkovitejšo rabo tega vira ter manj odpadkov.

Ogljični odtis in analiza življenjskega cikla izdelka (LCA – Life Cycle Assessment) TiO2 pigmentov

Za proizvode smo z drugimi proizvajalci iz združenja TDMA izvedli analizo življenjskega cikla in določitev ogljičnega odtisa. Več o tem najdete na: https://tdma.info/life-cycle-inventory.

 

Izdelujemo naslednje tipe titanovega dioksida

 

Področja uporabe

 

Glede na tip titanovega dioksida

Barve in premazi RC 82 RC 84 RC 86

RC 813

RC 813

RC 819

RC 823

RC 823

RC 833

RC 833

Disperzijske barve
 
 
 
   
 
 
Osnovni premazi
 
 
     
 
 
Barve za tapete
 
 
 
       
Disperzijski laki - sijajni      
 
 
 
 
Silikonske barve  
 
         
Silikatne barve in ometi
 
 
 
     
 
Fasadne barve  
 
 
   
 
 
Fasadne barve z umetnimi smolami
 
 
 
     
 
Kiti in tesnila  
 
 
       
Barve za označevanje cest
 
 
         
Laki RC 82 RC 84 RC 86

RC 813

RC 813

RC 819

RC 823

RC 823

RC 833

RC 833

Industrijski in dekorativni laki (vodno in solventno topni)
 
   
 
 
 
 
Coil - Coating laki      
 
   
 
Laki za gospodinjske aparate      
 
   
 
Laki za embalažo      
 
 
 
 
Laki za grelne elemente      
 
   
 

 

Praškasti laki RC 82 RC 84 RC 86

RC 813

RC 813

RC 819

RC 823

RC 823

RC 833

RC 833

Notranji
 
       
 
 
Zunanji          
 
 

 

Plastika RC 82 RC 84 RC 86

RC 813

RC 813

RC 819

RC 823

RC 823

RC 833

RC 833

PVC trdi, notranji
 
     
 
   
Masterbatches      
 
 
 
 

 

Papir RC 82 RC 84 RC 86 RC 87

RC 813

RC 813

RC 819

RC 823

RC 823

RC 833

RC 833

Barve za papirne premaze - karton
 
 
 
 
 
     
Barvni dekor papir
 
   
 
       
Laminati      
 
       

 

Emajli - keramika RC 82 RC 84 RC 86

RC 813

RC 813

RC 819

RC 823

RC 823

RC 833

RC 833

Elektrode
 
 
 
       
Keramične ploščice
 
           

 

Ostale uporabe RC 82 RC 84 RC 86

RC 813

RC 813

RC 819

RC 823

RC 823

RC 833

RC 833

Mase za izravnavanje  
 
 
   
 
 
Beli beton  
 
 
 
     
Tiskarske barve    
 
 
   
 
 
Priporočljivo
 
Uporabno

 

Kontakti

Prodaja

Tomaž Pevcin

T: +386 3 427 62 79

E: tomaz.pevcin@cinkarna.si

Tehnične informacije

Igor Kolenc

T: +386 3 427 65 77

E: igor.kolenc@cinkarna.si