Prihranek energije z uporabo nizkotemperaturnih praškastih lakov Ekolak

16. 11. 2022

Prihranek energije z uporabo nizkotemperaturnih praškastih lakov Ekolak

Prihranite energijo z izbiro nizkotemperaturnih praškastih lakov iz našega obstoječega programa prašnih barv Ekolak!

V zadnjem času se spoprijemamo z negotovostjo na trgu energentov, višje cene vhodne energije pa predstavljajo vedno višje obratovalne stroške.

Uporaba praškastih lakov, ki se utrjujejo pri nižjih temperaturah, je ugodna z okoljskega, trenutno pa predvsem z ekonomskega vidika.

Klasični praškasti laki se utrjujejo v peči pri 180–190 °C med 10 in 15 min. Vsaka lakirnica si temperaturni režim še nekoliko prilagaja glede na specifičnost izdelka, ki se lakira.

Nizkotemperaturni praškasti laki se lahko utrjujejo pri precej nižjih temperaturah. Za lake, ki so namenjeni za notranjo uporabo, je možno utrjevanje pri 140 °C, v nekaterih primerih tudi do 130 °C. Za lake, ki so namenjeni za zunanjo uporabo, pa pri 160 °C ali v nekaterih primerih pri 150 °C.

  • Razlika v temperaturi pečenja je neposredni prihranek zaradi nižje porabe elektrike, plina ali olja.
  • Možno je lakiranje tudi temperaturno občutljivih substratov, kot je MDF (Medium Density Fiberboard), plastičnih mas itd.
  • Nudi možnost lakiranja izdelkov, ki so po debelini različni. Debeli kosi morajo dalj časa biti v peči, da se lak utrdi, kar pa lahko vodi v razbarvanje pri pečenju v klasičnih režimih.
  • Pečenje je na splošno ozko grlo lakiranja, kar se lahko odpravi s povečanjem hitrosti linije za pečenje in z uporabo nizkotemperaturnega praškastega laka pri klasičnem režimu.

Naš prodajni program brezplačno nudi tudi preverjanje temperature v peči, s čimer se lahko optimalno nastavijo temperaturni režimi.

Nazaj