Skrb za cinkarniški učni čebelnjak prevzeli vsi Vojničani

22. 09. 2019

Skrb za cinkarniški učni čebelnjak prevzeli vsi Vojničani

Jesen trka na vrata, zbudili smo se v nekaj hladnih juter in… že spet kuhamo čaj!

Tudi jaz sem si ga, a glej ga no, zmanjkalo mi je medu! Zato sem poklicala učence Podružnične osnovne šole Socka, če mi odstopijo kakšen kozarček. Oni namreč med pridobivajo iz čisto pravega učnega čebelnjaka, ki smo jim ga podarili ob 140-letnici našega podjetja.

Zakaj natečaj Ustvarimo nov dom za čebele?

O pomenu čebel za človeka je bilo že veliko povedanega. Zaslužne so za zagotavljanje kakovostne hrane v obliki medu, matičnega mlečka in cvetnega prahu. Po podatkih projekta Svetovni dan čebel je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel! Pomembne so tudi za izdelke v zdravstvu (vosek, propolis,...). 

Naše podjetje vsak korak naredi z mislijo na prihodnost. Zato smo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije razpisali šolski natečaj za poslikavo panjskih končnic in objavili razpis za donacijo učnega čebelnjaka. Med prispelimi prijavami smo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije izbrali Podružnično osnovno šolo Socka, na čebelnjak pa namestili najlepše poslikane končnice, ki so prispele na natečaj. 

Ves Vojnik skrbi, da imajo čebele kaj nabirati

V panju sta zdaj dve čebelji družini, ob njem pa steklen učni panj, kjer mladi opazujejo delo čebel. Skrbijo tudi za vrt okoli čebelnjaka, kjer mora biti na voljo dovolj medonosnih rastlin. V sodelovanju s Turističnim društvom Nova Cerkev jih posadijo po kraju, nekatere pa učenci odnesejo domov, da imajo čebele v vsej okolici dovolj hrane. 

Za malico med iz učnega čebelnjak

Učenci med točijo ob koncu šolskega leta ali med počitnicami. Panje vzamejo iz čebelnjaka, jih odnesejo v učilnico, nato pa točijo med in ga postrežejo sošolcem za šolsko malico. Vsak učenec odnese lonček medu domov, skupaj pa pečejo lectova srca iz medenega testa in medenjake. 

Od opazovanja čebel pri delu pa se mladi učijo še dveh pomembnih veščin za življenje: vztrajnosti in sodelovanja. V Cinkarni smo ponosni, da smo del te medene zgodbe!

Nazaj