Več kot 8 tisoč luči, a enkrat nižja poraba elektrike

30. 04. 2019

Več kot 8 tisoč luči, a enkrat nižja poraba elektrike

(Cinka je zapis pripravila v sodelovanju s poslovno enoto Vzdrževanje in energetika Cinkarne Celje)

 

Le kdo mara ponedeljkova jutra? Pod vtisi vikenda, z načrtom za prihajajoči teden in seznamom nujnih opravil, ki nate čakajo v službi. AHHH! Česa se človek naj veseli! Poznano?

Za nami so meseci, polni praznikov. Ob enem izmed njih mi je najbolj ostala v spominu misel, ki gre nekako takole: »Vedno boš imel hrepenenja. Uživaj v tem, kar imaš, ker vedno obstajajo ljudje, ki imajo manj od tebe.«

Zato se pravzaprav lahko veselim novega delovnega dne, kajne? S prvimi sodelavci poklepetam že pri vratarju, z ožjimi sodelavci v skupini pa na delovnem mestu. Kljub premiku ure je za zdaj zjutraj še kar temno, zato prižgemo svetilke. Dve, tri od 8600 svetilk, kolikor jih imamo v celotnem podjetju. Si predstavljaš, koliko je to?

Vpeljava svetlobnih senzorjev

Čeprav so za nami leta tradicije, z vsemi načrti stremimo v skupno prihodnost. In se tako tudi obnašamo. Naši vzdrževalci vsak dan menjujejo svetilke s sodobnejšimi in varčnejšimi. 

Svetilke zunanje razsvetljave se prižigajo in ugašajo preko svetlobnih senzorjev, svetilke notranje razsvetljave pa se večinoma, razen manjšega števila, ki se prižigajo ob naši prisotnosti, ugašajo ročno, zato je zelo pomembno, da smo pri tem dosledni.

Zmanjševanje porabe energije pozitivno za vse

Z napotki o pametnem ravnanju z energijo seznanjamo tudi sodelavce, ki ne rečejo več: »To ni moj problem,« ampak ugašajo svetilke, kadar jih ne potrebujejo. Saj se tako obnašamo tudi doma, kajne? Če ne zaradi drugega, pa zato, ker nas na to spomni mesečna položnica v nabiralniku.

Seveda je potrošnja energije v podjetju velika, ampak! Zaradi vseh novih ukrepov, znanj in tehnike za razsvetljavo porabimo enkrat manj elektrike kot pred 10 leti. Nove LED svetilke so zmogljivejše in jih zato potrebujemo manj. So učinkovitejše in zaslužne za bistveno nižje izpuste CO2 v okolje. 

Še vedno mislite, da nam je vseeno?

V naslednjih zapisih vam predstavim, kako zbiramo odpadke, katere med njimi celo predelamo in kako z zbiranjem embalaže pomagamo tudi ljudem.

Nazaj