16. natečaj namenjen raziskovanju voda

20. 09. 2023

16. natečaj namenjen raziskovanju voda

Varovanje naravnih virov je vizija Cinkarne Celje. Eden največjih projektov na tem področju je uporaba odpadne vode s Centralne čistilne naprave Tremerje. Ko bo končan, podjetje ne bo več uporabljalo površinske vode iz Hudinje, ampak bo odpadno vodo s čistilne naprave prečistilo in jo uporabilo za proizvodnjo. Z mislijo na ta pomemben naravni vir bo potekal tudi pravkar razpisani 16. natečaj za šolarje s Celjskega Čudoviti svet vode.

Natečaj letos prinaša pomembne novosti, pravi predsednik Uprave Cinkarne Celje Aleš Skok: “Letošnji izziv je zasnovan večplastno. Na trgu vlada izjemno zanimanje za STEM poklice prihodnosti. Ta združujejo področja naravoslovja, tehnike, inženiringa in matematike in natečaj bo vsa ta znanja med seboj prepletel. Poleg raziskovanja pa bo pomembno še dobro načrtovanje dela, kreativnost in povezovalni ekipni duh.”

Najboljšo natečajno rešitev bodo preizkušali obiskovalci 

Cilj je spodbuditi iskanje čim izvirnejših rešitev za prikaz delovanja vode na našem planetu, najboljšo pa oživiti oziroma izdelati, da bi jo lahko pozneje preizkušali vsi obiskovalci Tehnoparka Celje.

“Z veseljem smo se odzvali na povabilo k sodelovanju. Mladi imajo ogromno idej in ko jim omogočiš samostojno raziskovanje, so njihove rešitve navdušujoče. Zato komaj čakamo javne predstavitve in se veselimo končnega izbora,” je povedala direktorica Tehnoparka Celje Andreja Erjavec.

Natečajne rešitve lahko šole pošljejo do 22. 3. 2024, na Svetovni dan voda. O datumih javnih predstavitev bomo javnost obveščali sproti.

Na natečaju Cinkarne Celje sicer vsako leto sodeluje več kot tisoč učencev in dijakov s Celjskega in je kot tak zagotovo eden najprepoznavnejših v regiji. Podrobnosti razpisa so objavljene v prilogi. 

Čudoviti svet vode

***
Likovno delo v kapljici je eno od nagrajenih na 15. natečaju Cinkarne Celje v šolskem letu 2022/23. Avtor je Aljoša Sabo z Gimnazije Slovenske Konjice.

Nazaj